Tuesday, 21 October 2014

Kuih apa ni ya???? Sinonim dengan zaman kanak-kanakku

Assalamualaikum...

Kuih lipat dan zaman kanak-kanakku....


Samaada pagi atau petang, bila ada orang jual kuih lalu depan rumah...


"kuih...kuih"
"kuih...kuih"

Mak saya mesti panggil dan beli kuih ni. Kuih kegemaran saya sebab inti dia ikang. Dah nama pun Orang Ganu, off course la semua benda nak selit ikang kang. Hikhikhikhik





Apa nama kuih ni erkkk???? Betul ker namanya kuih lipat???...Hmmmmm..

Sebenarnya, serius saya tak tahu apa nama kuih ni. Sampaila la ni.
Saya tak tahu orang Ganu panggil kuih apa sebenarnya ni.
Yang saya tahu saya suka makan. Dah suka makan, bedal jer la khanggg???
Sori erkkkk...sungguh tak senonoh. Ahaksss...ahaksss...

Dah tak tahu tu khanggg,,,,,saya pun google la. Mak aiiii.....macam-macam nama orang panggil kuih ni. Ada yang panggil 'kuih ropa', ada yang panggil 'kuih lipat', ada yang panggil 'samosa', ada yang panggil 'mini murtabak'. Apa-apa pun belasah jer la. Tapi saya rasa 'kuih lipat'  tu panggilan yang paling sinonim kottttt.....

Kuih ni cara buat dia sebijik macam kuih ketayap. Cuma ketayap tu lepas gulung terus boleh makan, tapi kuih ni kita kena goreng dulu sikit. Kasi garing lahhhh....Jangan goreng macam kita goreng ikang tu,,,goreng atas kuali leper macam goreng murtabak atau daging burger. Intinya pulak terpulang la pada anda nak buat inti apa. Inti kentang macam karipap tu ker, atau inti daging. Kalau saya,,,,off course la inti ikangggg.....dah nama pun orang Ganu.

=========================================

Jom kita jeling-jeling resepi yang tersangat la mudah ni. 



BAHAN UNTUK INTI
  • 1 biji kelapa (ambil santan pekat dalam 2 cawan)
  • 1 kg ikan selayang/kembung
  • 1 sudu kecil halba
  • 6 ulas bawang merah (dimayang halus)
  • 1 inchi halia (dimayang halus)
  • 2-3 keping asam gelugor
  • Sedikit air untuk rebusan - anggaran 1/2 cawan jer
  • Garam secukup rasa
  • Secubit serbuk perasa

    CARA-CARA
     
  • Dalam periuk, masukkan ikan, asam gelugor dan sedikit air.
  • Rebus, sejukkan dan kemudian asingkan isinya.
  • Kisar isi ikan tadi hingga halus. Kalau tak nak halus, just ramas dengan tangan jer.
  • Masukkan dalam kuali, isi ikan dengan santan serta air rebusan tadi dan kacau hingga hampir kering.
  • Masukkan halba, bawang merah, halia, serbuk perasa dan garam secukup rasa
  • Kacau lagi sehingga inti tersebut agak kering. Jangan terlampau kering.
  • Boleh lah diangkat dan sejukkan

--------------------------------------------------------------------

BAHAN UNTUK KULIT
  • 3 cawan tepung gandum
  • 3 cawan air
  • 1 biji telur
  • 1 sudu teh garam
  • 1 sudu besar minyak

CARA-CARA
  • Masukkan semua bahan kedalam blender, dan kisar la. Hihihihi. Senang jewww…
  • Panaskan kuali. Nak pakai kuali biasa pun boleh nak pakai kuali non-stick, lagi senang.
  • Masukkan satu senduk adunan tadi seperti nak buat kuih gulung(ketayap)
  • Apabila masak, angkat dan letakkan inti di atasnya 
  • Lipat hingga menjadi bentuk 4 segi panjang.
  • Bila dah siap buat semuanya boleh lah digoreng sehingga garing.
  • Goreng dengan menggunakan minyak yang sedikit jer yer. Ala-ala macam goreng daging burger atau murtabak gitu. Nak mudah pakai kuali leper. 
  • Siap dan boleh dimakan.
Kuih ni sesuai untuk sarapan atau pun minum petang.

Kalau anda rajin boleh jer buat banyak lepas tu frozeenkan.



SELAMAT MENCUBA!!!!!!

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Berminat nak tahu pasal produk Shaklee boleh sms kita ke 011.288.44.367 
ATAU
boleh jer wasap kita ke  012.624.2120.

 Insya-Allah, nanti kita akan cuba bantu mana-mana yang anda nak tahu. 

Untuk bulan ini, Shaklee buat promosi untuk ESP.

Ia adalah sumber protein terbaik anda yang berasaskan tumbuhan semulajadi  yang berkualiti tinggi dan kandungan rendah lemak bukan GMO.



No comments:

Post a Comment